Adaptarea la regulile Uniunii Europene a creat si in judetul Sibiu o piata a deseurilor spitalicesti periculoase - una in care, anual, sunt transportate, in medie, aproape 350 de tone de deseuri, pentru peste 1,5 milioane de lei.
Situatia judetului Sibiu este, insa, una cu o particularitate - cel mai mare spital, cel judetean, si, prin urmare, cel mai mare producator de deseuri spitalicesti periculoase, are un incinerator propriu.
Prin urmare, in judetul Sibiu raman, in medie, doar sapte unitati spitalicesti care apeleaza la serviciile diferitelor firme pentru a-si transporta deseurile medicale periculoase la incineratoarele autorizate. Fata de acum doi ani, cantitatea de deseuri spitalicesti periculoase care necesita transportul la incineratoare speciale din tara a crescut, dar nu foarte mult.
Astfel, daca pe 2005, Institutul de sanatate publica (ISP) raportase inregistrase o cantitate medie de 868,83 de kilograme de deseuri spitalicesti periculoase pe zi, in 2006, aceasta cantitate a crescut la 939,46 kilograme. La un calcul simplu, rezulta ca anul trecut au fost produse, in total, peste 342 de tone de deseuri spitalicesti periculoase.
In judetul Sibiu exista doua firme care asigura transportul acestor deseuri medicale periculoase - SC Fifa Ecologic si SC Eco Servtrans SRL.
De remarcat ca statistica ISP nu contine toate unitatile spitalicesti din judet si nu ia in calcul nici deseurile medicale rezultate de la cabinetele medicilor de familie sau cei veterinari.
Spitalele din Sibiu organizeaza in fiecare an licitatii pentru a angaja firma care sa le transporte deseurile medicale periculoase. In urma acestor licitatii, preturile medii ajung la aproximativ 4,5 lei pe kilogram de deseu transportat. In cazul cabinetelor individuale, preturile urca dublu, datorita faptului ca, in general, aceste cabinete produc cantitati mi