Care sint punctele forte si slabe ale pietei imobiliare?
Este dificil de spus daca piata are puncte slabe. Sa spunem totusi ca nu se construieste inca la nivelul de calitate pe care ni-l imaginam, comparativ cu constructiile din Vest. Romanii inca functioneaza pe principiul conform caruia „ceea ce nu vad nici nu ma afecteaza”.
Cind trebuie sa isi cumpere o casa sau un apartament, isi spun „lasa ca o cumpar asa, ca vad eu dupa aceea ce fac”, iar acest lucru inseamna multe. Totusi, punctul forte este ca se construieste mult, pe orice segment.
Se construieste mult, pe de o parte ca urmare a cererii pietei, si se construieste mult pe zona de comercial si de loisir, dar in Romania nu sint inca configurate clar spatii de loisir. Se va construi si mai mult dupa ce se vor dezvolta autostrazile. Dar Bucurestiul are o populatie de doua milioane de locuitori.
Cu toate acestea, stie cineva cite unitati locative sint aici? Poate ca sint unii care au cite 10 apartamente si le inchiriaza. Foarte bine, pentru ca acesta este un business pina la urma. Dar este reala cererea? Sa nu facem si noi cum au facut ungurii. Si in Budapesta s-a construit enorm dupa care au ramas cu apartamentele goale, pentru ca ei asteptau investitorii, care n-au mai venit. Iar piata a cunoscut o prabusire.
Cum este clientul roman?
Sincer, clientul roman s-a mai stilat in ultimii ani. Au aparut proiecte foarte frumoase. Romanii au iesit foarte mult in decor, au vazut foarte multe lucruri, piata publicatiilor de specialitate s-a dezvoltat, si prin urmare este normal sa evolueze si cerintele lor. Daca in bine sau in rau, aceasta este o chestiune discutabila.
Cert este ca evolueaza, incepe sa le placa geamurile mai mari, incep sa inteleaga ce inseamna ca intr-o casa a ta sa traiesti in armonie cu natura, nu neaparat sa construiesti