Opinia specialistului. Dr. Catalina Tudose. "Agresiunile sexuale pot duce la tulburari anxioase, fobii, probleme sociale si profesionale".
Ecouri la scrisoarea cu acelasi titlu,
publicata in numarul trecut al revistei
- Saptamana trecuta am publicat in revista doua scrisori legate de agresiuni sexuale comise asupra unor adolescente. In calitate de psihiatru, va confruntati frecvent cu asemenea cazuri, sau ele reprezinta o exceptie?
- Orice psihiatru are printre pacientii sai persoane care au suferit agresiuni sexuale in antecedentele mai indepartate, adolescenta, dar si la varsta scolara sau copilaria mica. Cel mai adesea, agresorul este un membru de familie si, din pacate, nu rareori, acesta este un frate mai mare sau un tata de obicei alcoolic.
- Sa vorbim mai intai despre agresori. Cum e posibil ca un tata - cazul cel mai dramatic - sa uite de orice norma morala, obligandu-si propriul copil la relatii incestuoase? Avem de-a face cu simpli indivizi amorali, sau cazul lor face parte din patologie?
- Cum foarte usor se poate observa, in aceste cazuri, limita dintre imoralitate si patologie este practic imposibil de trasat. Exista, intr-adevar, boli in care un parinte isi agreseaza sexual copiii, dar aceste circumstante sunt extrem de rare, in comparatie cu celelalte cazuri, in care agresorul este un alcoolic cronic notoriu sau o personalitate dizarmonica de tip disocial. Pentru acesti oameni, satisfacerea instinctuala tine loc de instanta morala, iar oprobriul public sau pedeapsa legala sunt niste instrumente care nu au nici un rol in franarea unui comportament mizerabil.
- Cum se pedepseste incestul in legislatia romaneasca?
- Legislatia romaneasca incrimineaza incestul ca fapta penala, simpla producere a unui raport sexual intre rude de gradul I fiind pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani, asemanatoare violul