Spitalele publice din România ar putea ajunge la mâna autorităţilor locale atât din punct de vedere administrativ, cât şi financiar. Astfel, Ministerul Sănătăţii nu va mai avea decât
Spitalele publice din România ar putea ajunge la mâna autorităţilor locale atât din punct de vedere administrativ, cât şi financiar. Astfel, Ministerul Sănătăţii nu va mai avea decât grija spitalelor regionale
Proiectul Ministerului Sănătăţii Publice, prezentat de ministrul de resort Eugen Nicolăescu în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, prevede ca primăriile să ia în grijă toate spitalele - cu excepţia celor regionale şi a institutelor medicale. Consiliile locale vor decide care va fi politica de finanţare a unităţilor spitaliceşti, iar primarii vor organiza concursurile de manageri, tot ei fiind cei care-i vor valida pe câştigători.
Dată fiind dependenţa spitalelor de administraţiile locale, unii manageri şi unii directori ai acestor unităţi consideră că există un pericol destul de mare ca politica să se amestece în finanţarea acestor spitale.
Ministerul Sănătăţii va administra, după descentralizare, doar spitalele regionale, o agenţie naţională de programe, o agenţie naţională de sănătate publică şi una pentru dispozitive medicale, iar restul unităţilor spitaliceşti vor trece în coordonarea şi subordonarea autorităţilor locale.
"Dorim ca Academia de Ştiinţe Medicale, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, să preia activitatea din toate punctele de vedere în domeniul cercetării medicale", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. Tot în subordinea directă a ministerului vor rămâne Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Naţională a Medicamentului.
Potrivit strategiei de descentralizare a Ministerului Sănătăţii, co