Supa italieneasca de rosii.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 750 g rosii, 2 tulpini de telina, 1 l zeama concentrata de carne de pui, 40 g taietei subtiri, sare, piper negru, 1-2 linguri patrunjel verde, tocat. In plus: 250 g rosii tari, 200 g ardei capia (de la borcan).
Mod de preparare:
Se toaca ceva mai mare rosiile si tulpinile de telina, se pun intr-o oala impreuna cu zeama de carne de pui si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 30 de minute.
Celelalte rosii (250 g) se oparesc, se curata de pielita si seminte si se taie fasii. Ardeii capia se scurg si se toaca marunt.
Se strecoara supa printr-un tifon intr-o oala curata, se pune pe foc, si cand clocoteste, se introduc taieteii si se fierb 3-5 minute. Se ia oala de pe foc si se incorporeaza rosiile crude si ardeii capia. Se gusta de sare si piper, se infierbanta - fara sa clocoteasca - si se ia de pe foc. Se presara peste supa patrunjelul verde tocat si se serveste fie fierbinte, fie calduta.
Dovlecei cu cascaval ras
Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g dovlecei mici, 4 linguri faina, 4 linguri cascaval ras (eventual parmezan), sare, piper negru, 4 linguri ulei de masline, 50 g unt, 1 ceapa verde tocata, 4 rosii (curatate de pielita si seminte), taiate marunt.
Mod de preparare:
Se fierb dovleceii 5-8 minute in apa cu sare, se lasa sa se scurga si sa se raceasca si se taie felii groase.
Se amesteca faina cu cascavalul ras, sare si piper si se dau prin ea feliile de dovlecel.
Se-ncinge uleiul intr-o tigaie grea, de tefal, si se prajesc dovleceii la foc potrivit, pana ce se rumenesc pe toate partile. Se scot cu lingura de spuma din tigaie, se zvanta cu hartie absorbanta si se tin la cald.
Se lasa untul sa se topeasca in tigaie si se caleste in el ceapa, pana ce devine sticloasa si se inmoaie. Se adauga rosiile si s