Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a anuntat ca 95 la suta dintre incendiile din sudul Europei au drept cauze de producere factorul uman, iar un alt element responsabil pentru izbucnirea focului este exodul rural, transmite AFP.
FAO arata ca si zona mediteraneana a fost cuprinsa de temperaturi foarte ridicate. Vantul cald si uscat din unele locuri a dus la incendierea a mii de hectare de padure, mai ales in Italia si Grecia.
Raportul organizatiei internationale mai arata ca aproximativ 50.000 de incendii distrug anual sute de mii de hectare impadurite si de vegetatie uscata. Principalele cauze ale incendiilor sunt, in proportie de 95 la suta, gratarele, focurile de tabara si mucurile de tigara lasate de oameni.
Jose-Antonio Prado, expert FAO, a mentionat faptul ca multe state au planuri de prevenire a incendiilor, dar majoritatea intampina dificultati la punerea lor in aplicare.
FAO subliniaza ca un alt factor responsabil de agravarea situatiei este exodul rural. In plina dezvoltare socio-economica, oamenii nu mai curata vegetatia uscata, lemnul mort sau ierburile, asa cum faceau inainte.
Organizatia atrage atentia asupra vulnerabilitatii padurilor. Focurile sunt tot mai greu de stins, mai ales la tara, unde sunt din ce in ce mai putini locuitori. Astfel, incendiile care pot cuprinde terenurile cultivate sunt susceptibile sa scape de sub control.
Conform raportului FAO, Portugalia, Spania, Franta, Italia si Grecia sunt tarile care investesc cel mai mult, peste doua miliarde si jumatate de euro, pentru prevenirea si stingerea incendiilor. 60 la suta din suma se foloseste pentru echipamente, personal si diferite operatiuni, iar restul pentru prevenire.
Organizatia Natiunilor U