Primele trei scheme de pensii obligatorii (pilonul II) au primit unda verde de la Comisia de Pensii Private (CSSPP). Unde seamana si unde se deosebesc aceste noi produse financiare?
Cele trei produse sunt destul de asemanatoare ca politica de investitii, profil de risc si nivel al comisioanelor. In pofida asemanarilor insa, exista si elemente de detaliu care le deosebesc. Cele trei produse sunt ATZ Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), ING Fond de Pensii (administrat de ING Fond de Pensii) si Pensia Viva (administrat de Aviva Fond de Pensii).
De exemplu, toate trei fondurile vor investi 70% din activele clientilor lor in instrumente considerate cu risc scazut (titluri de stat si obligatiuni private straine) si restul de 30% in instrumente cu risc mai ridicat (actiuni, alte obligatiuni, instrumente de piata monetara si fonduri mutuale). Aceasta proportie confera celor trei produse un grad mediu de risc, conform clasificarilor CSSPP.
Fondul ING va investi 67% din active in titluri de stat emise de guvernele din Romania sau alte state europene, fondul Allianz-Tiriac va investi in aceste instrumente 67,5% din active, in timp ce fondul Aviva va plasa aici doar 55% din active. Diferenta pana la 70% este facuta de alocarea in titluri de stat ale Japoniei, SUA si Canadei si in obligatiuni corporative straine.
Proportia de investire 70%-30% este valabila insa doar in cazul portofoliului-tinta, adica pentru situatii obisnuite, pe termen mai lung. In schimb, toate cele trei scheme de pensii prevad o strategie investitionala flexibila, care permite plasamentelor in diverse instrumente sa oscileze intre anumite praguri.
Desi fondurile tintesc o alocare in proportie de 70% a activelor catre instrumente mai sigure, aceasta cota poate merge pana la 85% (in cazul Allianz-Tiriac) si chiar 90% (in cazul ING si Aviva), in