„ASIBAN ar fi o achizitie buna pentru CEC, dar la un pret acceptabil, in conditii de piata. Presedintele CEC are mandat sa inceapa negocierile si a purtat deja o prima discutie cu reprezentantii celorlalti actionari la societatea de asigurari“, a spus Vladescu, membru in Consiliul de Administratie al CEC.
CEC detine un pachet de 25% din actiunile ASIBAN, iar ceilalti actionari ai societatii sint BRD, Banca Transilvania si grupul BCR, fiecare cu o participatie de 25% din capital. Initial, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale i-au anuntat pe ceilalti doi actionari ca vor sa vinda impreuna participatiile detinute la ASIBAN.
La sfirsitul lunii iunie, BCR a anuntat ca se alatura celor doua banci si va scoate la vinzare pachetul detinut la firma de asigurari. Astfel, cumparatorul ar putea prelua 75% din capitalul societatii de asigurari.
CEC are posibilitatea, prin statutul companiei de asigurari, de a-si exercita dreptul de preemptiune.
Surse apropiate tranzactiei sustin, pe de alta parte, ca CEC ar avea dificultati in preluarea ASIBAN, intrucit un pret prea mare i-ar crea bancii detinute de stat probleme de expunere, avind fonduri proprii de numai un miliard de lei (circa 300 de milioane de euro).
Aceleasi surse afirma ca intentia celor trei banci este de a vinde participatiile pentru sume care sa echivaleze cu o valoare totala a companiei cuprinsa intre 150 si 200 de milioane de euro. Grupul BCR detine deja doua societati de asigurare, respectiv BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari.
Banca Transilvania are BT Asigurari, iar BRD are un parteneriat cu unul dintre jucatorii importanti din piata asigurarilor, compania Aviva, colaborare care se deruleaza si la nivelul firmelor-mama.
CEC nu controleaza nici un asigurator, insa in strategia de dezvoltare a institutiei este inclus o