Companiile americane nu sunt interesate de piaţa acestui tip de energie pentru că nu există subvenţii din partea statului În urma unui recent sondaj făcut în rândul americanilor
Companiile americane nu sunt interesate de piaţa acestui tip de energie pentru că nu există subvenţii din partea statului
În urma unui recent sondaj făcut în rândul americanilor referitor la ce surse de energie ar prefera să domine în următorii 15 ani, pe prima poziţie s-a situat energia solară. TotuşI, investitori susţin că transformarea acestui tip de energie dintr-unul eficient la nivel naţional ar fi foarte costisitoare şi ineficientă, neexistând deocamdată un suport tehnologic adecvat.
Producerea panourilor solare confecţionate din silicon, care convertesc direct energia solară în electricitate, cunoscute în Europa drept "tavane fotovoltaice", a luat amploare în Germania şi Japonia, dar şi în statele americane. Nimic surprinzător în faptul că acest tip de energie îşi găseşte tot mai mulţi suporteri. Dar efectele economice nu par să fie cele scontate, spun americanii dezamăgiţi. Vinod Khosla, un proeminent investitor din Silicon Valley, un american preocupat de problematica energiei, recunoaşte că dinamica pieţei energiei solare este destul de slabă şi nu merită deocamdată să investeşti în această tehnolgie.
"Panourile acestea sunt ca nişte jucării în comparaţie cu problemele reale ale planetei pe care le avem", spune Khosla. În plus, administraţia centrală nu finanţează decât prea puţin acest gen de experimente, care au o slabă susţinere la nivel politic. Departamentul Energiei cheltuie anual doar 159 de milioane de dolari pentru cercetarea în domeniul energiei solare, în timp ce pentru energia nucleară alocă un buget de două ori mai mare. În acest moment susţinerea cea mai putenică vine din partea statelor şi nu a Washingtonului.
"Este mai mult o idee c