Trupul neinsufletit al Patriarhului a fost depus in Catedrala PatriarhieiFoto: Rompres
Sinodul BOR a mai decis ca IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, sa asigure interimatul. Dupa decesul lui Teoctist, scaunul patriarhal este vacant timp de 41 de zile. Potrivit statutului bisericii, cel care asigura interimatul nu poate candida la alegeri.
Numai ca in cazul IPS Daniel, Sinodul Permanent a hotarat sa faca o exceptie. Astfel daca mitropolitul decide sa candideze la sefia Bisericii Ortodoxe, interimatul va fi asigurat de cel cu cea mai mare vechime in functie, IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a explicat Vincentiu Ploiesteanu.
Patriarhul Teoctist a fost operat endoscopic, fiindu-i indepartat un adenom (tumoare glandulara benigna, constituita din celule epiteliale) care a fost trimis la analize suplimentare.
Medicii Spitalului Fundeni au declarat ca decizia de a se opera in Romania a apartinut Patriarhului si ca operatia propriu-zisa a fost o reusita. Complicatiile care au dus la deces, la doua ore si jumatate dupa operatie, sunt puse pe seama varstei inaintate a pacientului si a starii de oboseala in care se afla.
Medicii urologi spun ca in ultimele saptamani, din cauza suferintei cauzate de adenom, Patriarhul se trezea in fiecare noapte din jumatate in jumatate de ora, fiind epuizat fizic.
Patriarhul Teoctist s-a internat la Institutul Oncologic Fundeni duminica, in jurul orei 17.00.
Interimatul la conducerea BOR ar urma sa fie asigurat de Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, ierarhul cu cea mai mare vechime in scaun. Daca acesta va refuza, interimatul ar urma sa fie asigurat de Mitropolitul Clujului, Vadului si Feleacului, Bartolomeu Anania. Mitropolitul care va asigura interimatul nu va mai putea sa-si depuna candidatura pentru a fi ales Patriarh.
Biografie
@N_P