SCADERE. Micii producatori se tem ca arsita le va injumatati recolta Efect. Reducerea productiei de vin autohton va da frau liber importurilor, inclusiv celor cu marfa de slaba calitate
Arpad Dobre
Seceta din acest an va afecta si productia de struguri, iar producatorii avertizeaza ca pe piata ar putea intra mari cantitati de vin de import, mai slab calitativ decat cel romanesc. Strugurii au inceput deja sa se coaca in anumite zone din tara, dar ciorchinii sunt mici, iar viticultorii se asteapta la reducerea productiei de vin.
Busuioaca de Bohotin, piratata de straini
Cine pierde, cine castiga
Producatorii se tem ca, daca nu va ploua in perioada imediat urmatoare, pierderile lor ar putea fi de 20-50% din recolta. Conform estimarilor venite de la viticultorii din zona Iasiului, productia de struguri ar putea scadea la mai putin de jumatate fata de un an normal, de la circa 16 tone pe hectar la aproximativ 6 tone pe hectar.
Reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) ne-au declarat ca inca nu au primit date din toate zonele viticole ale tarii si nu pot face estimari privind pierderi atat de mari. Cert este ca productia va fi mai mica si exista riscul sa se repete povestea de anul trecut, cand, desi nu a fost seceta, au fost importate mari cantitati de vin ieftin, o parte din el fiind, potrivit reprezentantilor PNVV, sub calitatea vinului autohton.
Mai putin, dar de calitate
In mod traditional, dar si din punct de vedere statistic, productia de struguri in anii secetosi este mai redusa, dar vinul este de o calitate superioara.
Viticultorii sustin ca in aceste conditii, strugurii au mai putina apa si mai mult zahar, asa ca vinul iese mai bun. Problema este ca seceta din acest an este considerata ca fiind severa, iar reducerea productiei ar putea