- Diverse - nr. 147 / 31 Iulie, 2007 SA PREVENIM BOLILE DIAREICE ACUTE Boala diareica acuta cuprinde un grup de imbolnaviri infecto-contagioase ce se transmit pe cale digestiva prin inghitirea agentilor patogeni (microbi, virusi, paraziti) odata cu alimentele. Unele infectii pot fi foarte grave. Caile de transmitere a bolii diareice acute sunt: maini murdare, apa provenita din surse nesigure (neautorizate sanitar), fructe si legume nespalate sau incorect spalate, alimente pregatite in conditii neigienice, alimente contaminate, vectorii (muste, gandaci, rozatoare). Mod de manifestare: debuteaza de obicei brusc, cu scaune frecvente semiapoase sau apoase, febra, varsaturi, dureri abdominale (crampe, colici). Datorita pierderilor de apa si minerale prin scaune si varsaturi, apar ameteli, o stare de slabiciune marcata, cefalee (dureri de cap) si oboseala accentuata. Daca aveti aceste simptome sau numai o parte din ele, adresati-va obligatoriu medicului de familie! Cazurile depistate din timp si bine tratate sunt de scurta durata, cele neglijate se pot prelungi, devenind cronice. Metodele de prevenire sunt simple si la indemana oricui. Asadar, pentru pastrarea sanatatii dumneavoastra: - nu consumati decat apa potabila provenita din surse analizate de autoritatile sanitare; - spalati-va mainile cu apa si sapun cat mai des si obligatoriu inainte de fiecare masa, precum si dupa fiecare folosire a toaletei; - spalati fructele si legumele inainte de a le consuma, sub jet puternic de apa potabila; - feriti alimentele de muste, gandaci, rozatoare si pastrati-le la rece; - pastrati curatenia din jurul locuintelor, indepartati gunoiul menajer; - scaldati-va numai in locuri special amenajate in acest scop care sunt supuse controlului sanitar; - distrugeti vectorii (muste, gandaci, sobolani)! Silviu Horea Morariu - Diverse - nr. 147 / 31 Iulie, 2007 SA PREVENIM BOLILE