Mugur Isarescu, guvernatorul BNR Dobanda BNR ar putea sa ramana neschimbata dupa sedinta pe probleme de politica monetara de astazi, considera analistii intervievati de ZF, in contexul acumularii de presiuni inflationiste pe fondul secetei prelungite si al corectiei recente a leului.
De la inceputul anului, Consiliul de Administratie al BNR a decis la fiecare sedinta de politica monetara sa reduca dobanda: in total patru ajustari, cumuland 1,75 puncte procentuale.
Analistii se asteapta acum ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 7% pe an. Pe de alta parte, piata asteapta posibile ajustari ale rezervelor minime obligatorii (cel putin la lei), dar si clarificari privind cadrul operational de politica monetara. De la inceputul lunii iulie, BNR a sterilizat leii in exces de pe piata monetara prin depozite la doua saptamani, in locul depozitelor clasice pe o luna. Oficialii BNR nu au comentat insa pana acum aceasta modificare.
"Ne asteptam ca rata dobanzii de politica monetara sa ramana nemodificata la 7% pe an, din cauza deteriorarii perspectivelor inflationiste, ceea ce face ca o noua relaxare a politicii monetare sa nu fie justificata. Date fiind presiunile de depreciere a leului din ultimele zile cumulat cu perspectivele inflationiste deteriorate, probabilitatea ca BNR sa nu mai scada dobanda este foarte ridicata", apreciaza Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.
Si analistii ING Bank considera probabila mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual.
"Presiunile inflationiste s-au amplificat din cauza secetei si a pretului mai ridicat al petrolului, pe fondul limitarii potentialului de apreciere a leului dupa interventiile indirecte ale BNR pe piata valutara. In opinia noastra banca centrala va incerca sa mentina anticipatiile inflationiste ancorate pentru a evita