Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe s-a reunit marti, incepand cu ora 12.00, pentru a discuta masurile necesare dupa decesul Patriarhului Teoctist, ce a incetat din viata luni, dar si cine va asigura interimatul, potrivit biroului de presa al Patriarhiei.
Dupa decesul lui Teoctist, scaunul patriarhal este vacant timp de 41 de zile, timp in care locotenenta patriarhala (interimatul - n.r.) ii revine de drept primului ierarh eparhiot, cu cea mai mare vechime in functie, adica in hirotonie, potrivit Statutului de functionare al Bisericii, modificat la 1 martie 2006. Cel mai vechi este IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. Daca acesta refuza, locotenenta este incredintata urmatorului, care este Bartolomeu Anania.
Noul Patriarh, al saselea din istoria Bisericii Ortodoxe Romane, va fi ales prin vot secret de Colegiul Electoral Bisericesc, dintre candidatii eligibili propusi de Sfantul Sinod.
Sinodul intrunit marti va discuta si unde si cand va fi inmormantat Teoctist, decedat la varsta de 92 de ani, din cauza unor complicatii cardiace, dupa ce a fost operat la prostata.
Capii Bisericii Ortodoxe doresc o ceremonie cu mult fast, dat fiind faptul ca este prima inmormantare a unui Patriarh dupa caderea comunismului si ca, inainte de 1989, patriarhii erau inmormantati discret. Biserica Ortodoxa vrea sa invite la funeralii delegatii ale tuturor bisericilor surori, pentru o ceremonie grandioasa.
Lupta pentru succesiunea la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane se va da insa intre ecumenici si traditionalisti, condusi de Mitropolitul Moldovei, respectiv Mitropolitul Olteniei, a declarat pentru NewsIn editorul coordonator al sectia cultura de la "Adevarul", Marius Vasileanu.
"Sunt intr-adevar lupte puternice intre asa-numitii ecumenici si traditionalisti, pentru ca nicio echipa nici alta nu este din cale afara de