Bugetul Romaniei a inregistrat un deficit redus in prima jumatate a anului, dar foarte probabil se va plasa in jurul pragului europeand e 3% din PIB pe intregul an, pe masura ce guvernul Tariceanu se angajeaza intr-un program masiv de proiecte sociale si de infrastructura, apreciaza Economist Intelligence Unit intr-o ampla analiza citata de
href="http://www.economist.com/daily/news/displaystory.cfm?story_id=9570380" TARGET="_blank">The Economist. Potrivit acesteia, optimismul tintei de venituri pentru 2007 nu este fundamentat, fapt pentru care EIU apreciaza ca deficitul fiscal pentru 2007 va fi de 3,1% din PIB in acest an.
Citeste pe blogul lui Emil Stoica: Economist Intelligence Unit despre bugetele 2007 si 2008 ale Guvernului Tariceanu
Comparand deficitul de 0.19% din PIB inregistrat in semestrul 1 din 2006 (1.6%) cu cel de anul acesta, rezultatele de acum sunt impresionante, apreciaza EIU. In conditiile de crestere economica de acum, nu este nevoie de masuri guvernamentale de stimulare a economiei. Totusi, guvernul Tariceanu tocmai asa ceva propune, noteaza sursa citata.
EIU aminteste ca oficialitatile de la Bruxelles nu sunt foarte convinse ca Executivul de la Bucuresti va mentine un deficit in limita de 3% din PIB, apreciind ca acesta se va ridica la 3,2% in 2007.
Economist Intelligence Unit apreciaza ca planurile lui Tariceanu de a intreprinde un “mare salt” pentru a ajunge din urma Europa Occidentala in domeniile infrastructura si asistenta sociala poarta o serie de riscuri pentru Romania.
In primul rand, ele ameninta sa mareasca deficitul de cont curent, in conditiile in care acesta este in crestere, iar capacitatea tarii de a acoperi golul prin investitii straine directe s-a diminuat.
In al doilea rand, Romania se indeparteaza de criteriile Tratatului de la Maastricht privind