Foto: Romania libera
Vel Pitar estimeaza ca va incepe sa importe grau din august-septembrie, in timp ce Pambac si-ar putea majora la 50-60% ponderea importurilor, fata de 10% in prezent.
La randul ei, firma galateana Galmopan ar putea importa grau din Serbia chiar din aceasta saptamana. "Este primul an, de cand operam pe piata graului, cand au inceput importurile inca din luna iulie.
Probabil in maximum o saptamana vom procesa grau sarbesc. De obicei, daca se apela la importuri, se facea acest lucru in ianuarie, cel mai devreme, deoarece pe piata interna pretul graului ajungea mai mare decat pe piata externa.
In momentul acesta, importul este determinat atat de pret, cat si de cantitate", a declarat Rasmerita, administratorul societatii Galmopan.
Conform acestuia, pretul pe piata interna se situeaza intre 0,65 si 0,68 de lei/kg. "De la sarbi luam in aceleasi conditii de pret, vorbim de 180-190 de euro/tona. Vom cauta sa importam in urmatoarea perioada necesarul de grau de anul acesta, sa ne asiguram stocul pentru intreg anul agricol, adica iulie 2007-30 iunie 2008", a mai spus Rasmerita.
S-a pornit tavalugul
Pretul la grau a crescut cu 30 la suta in ultimele trei saptamani si se estimeaza ca ar putea sa creasca cu pana la 40 de procente. "Pretul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum de cand suntem pe piata, si suntem de cateva zeci de ani", afirma directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea.
El a apreciat ca urcarea preturilor la grau a fost determinata de seceta, care a redus recolta, dar si de faptul ca cerealele au inceput sa fie folosite pentru producerea de biocombustibili, astfel ca cererea a crescut.
"Preturile au avansat cu 20 de procente la grau in ultima perioada si or sa continue sa creasca", aprecia, la randul sau, directorul general