Bulgaria va introduce cota unica de impozitare de 10% incepand de anul viitor, alaturandu-se grupului de state din Europa de Est care au adoptat sistemul unic de impozitare.
In cadrul consiliului de ministri organizat duminica la Evksinograd, ministrul bulgar de finante, Plamen Oresharski, a anuntat adoptarea sistemului unic de impozitare incepand din 2008, alaturi de structura bugetului pentru anul viitor, scrie Novinite.
Cota unica de impozitare "taxeaza" pe fiecare dintre contribuabili in mod egal. Statul stabileste un prag, deasupra caruia toti participantii la sistemul de impozitare platesc un impozit fix din veniturile obtinute.
Des folosita in statele industrializate ale secolului al XIX-lea, cota unica de impozitare a renascut in 1991, cand Estonia a demarat procesul de reintroducere a sistemului unic de impozitare in Europa.
Au urmat mai apoi Letonia si Lituania, Rusia in 2001, Serbia in 2003, Ucraina si Slovacia in 2003 si Romania in 2005.
Desi cota unica de impozitare nu este considerata un panaceu al tuturor relelor economice, un numar tot mai mare de state europene, printre care si noile membre ale Uniunii Europene, au introdus sau sunt in curs de introducere a sistemului unic de impozitare.
Majoritatea acestor state se confrunta cu deficite bugetare considerabile, multe dintre acestea fiind nevoite sa se alinieze standardelor impuse de zona euro.
Printre beneficiile aduse de cota unica de impozitare se numara scaderea birocratiei si a inechitatii sistemului fiscal, controlarea evaziunii fiscale si a altor inselaciuni, incurajarea economiilor si a investitiilor, prevestind chiar "un mini-boom economic".
O concluzie la care au ajuns economistii este ca eficienta si succesul sistemului de impozitare unica sunt strict dependente de nivelul actual al ratei de impozitare: cu cat este mai coborata, cu atat va dev