"Decalogul ecologic" reprezintă legile după care omul trebuie să se călăuzească pentru a trăi în armonie cu natura Ecologia a apărut din necesitatea cercetătorului de a înţelege
"Decalogul ecologic" reprezintă legile după care omul trebuie să se călăuzească pentru a trăi în armonie cu natura
Ecologia a apărut din necesitatea cercetătorului de a înţelege modul în care natura se autogospodăreşte.
Natura nu depinde de om, ci omul depinde de natură, el fiind un produs al acesteia. Ca parte componentă a sa, fiinţa umană nu se poate ridica deasupra naturii dacă nu învaţă să o cunoască şi cu atât mai puţin dacă nu îi înţelege tainele structurii şi funcţionalităţii ei.
Analizând cu atenţie cele 10 porunci divine, profesorul Gheorghe Mustaţă a ajuns la concluzia că acestea prezintă numeroase aspecte ce ţin de ecologie. Renumitul specialist în Biologie şi-a expus opiniile într-un volum inedit, prin care lansează un mesaj neaşteptat: Dumnezeu vrea ca noi să respectăm natura. Iată care sunt analogiile făcute de autor, între poruncile date lui Moise şi legile de convieţuire corecte alături de celelalte specii.
Porunca întâi: Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!
Interpretare ecologică: Natura este unitară, perfectă şi inexplicabilă, deci să nu o modifici
după placul sau interesul tău imediat!
În natură toate sunt legate de toate. În natură nu este nimic în plus şi nu lipseşte nimic. De aceea, omul trebuie să facă o diferenţiere între interesele proprii şi interesele naturii. "În natură nu există animale dăunătoare şi animale folositoare, plante bune şi buruieni. Fiecare specie îşi are <> sa în natură, rolul său bine conturat. A încerca să creezi o altă natură este echivalent cu a-ţi face alţi dumnezei", spune prof. univ. Gheorghe Mustaţă, autorul volumului "Decalogul ecologic".