Peste o suta de persoane se aflau, marti dimineata, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti unde, inca din seara precedenta, a fost depus trupul Patriarhului Teoctist si unde se oficiaza slujbe premergatoare inmormantarii.
In jurul orei 9:00, la Catedrala a inceput Liturghia Arhiereasca, oficiata de Serafim Joanta, mitropolitul ortodox roman pentru Germania, Europa Centrala si de Nord. Slujba se va incheia in jurul orei 12:00, dupa care se va reuni Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane.
Echipaje de jandarmi si politisti au fost mobilizate pentru a asigura ordinea publica in zona Catedralei Patriarhale, in conditiile in care se asteapta o prezenta importanta a pelerinilor la trupul defunctului patriarh. Alti aproximativ 50 de jandarmi si trei autocamioane cu materiale au fost trimise pe Dealul Patriarhiei.
Patriarhul Teoctist a murit luni, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac, suferit din cauza complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus in cursul aceleiasi zile. Acesta avea 92 de ani si in ultimii 20 de ani a condus Biserica Ortodoxa Romana, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.
Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus, luni seara, in jurul orei 22.00, in Catedrala Patriarhala, unde preotii si episcopii continua slujba speciala premergatoare inmormantarii acestuia.
Surse din Patriarhia au declarat ca, potrivit canoanelor, resedinta si biroul patriarhului au fost sigilate, urmand ca marti dimineata, in prezenta membrilor Sinodului Mitropolitan, sa fie deschise pentru a fi cautat un eventual testament.
"Nu stim daca a scris sau nu asa ceva (testament - n.r.), dar vor afla maine, Din cate stim noi, nu intentiona asa ceva", au declarat sursele citate, precizand ca in eventualul testament al Patriarhului Teoctist ar putea scrie orice, inclusiv o posibila dorinta pentru succeso