OLT. Autorităţile comunei Poboru vor să solicite guvernului să suporte datoriile înregistrate de sute de familii la energia electrică utilizată pentru alimentarea cu apă. CEZ Distribuţie a stopat alimentarea cu energie electrică la patru pompe în tot atâtea sate ale comunei, în urmă cu circa un an şi jumătate. Pentru că reţeaua de alimentare cu apă nu a fost contorizată total, plata făcându-se în regim pauşal, şi primăria a fost debranşată de la reţeaua de alimentare cu energie. Din luna iunie, trei şcoli din comună au fost debranşate de la reţea.
Oamenii din satele Creţi, Poboru, Cornăţelu şi Albeşti au rămas fără apă la robinete după ce distribuitorul a lăsat fără curent pompele de alimentare. Primăria a făcut demersuri la conducerea CEZ Distribuţie pentru eşalonarea datoriilor, care se ridică la circa 80.000 de lei, sumă în care intră şi majorările de întârziere, şi penalităţile, însă solicitările au fost respinse. „Noi vom trimite guvernului un memoriu, prin care vom solicita ca oamenii din comună să fie ajutaţi la plata datoriilor înregistrate la apă. Sperăm să găsim înţelegere la guvern în această problemă“, a spus primarul localităţii, Dumitru Bărbulescu.
Proiect pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă
Criza de apă s-a acutizat după ce fântânile şi izvoarele din comună au secat. Primăria a pus în funcţiune patru grupuri electrogene şi au fost montate robinete de unde oamenii îşi iau, contra cost, apă. În plus, autorităţile au demarat un proiect de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă, care cuprinde şi contorizarea consumului. Pentru această investiţie, guvernul a alocat comunei 3,6 milioane de lei, din care 500.000 de lei vor fi acordaţi anul acesta pentru demararea proiectului. „După finalizarea acestui proiect, pentru care
s-a ţinut şi licitaţie, lucrurile vor intra în normal“, a mai spus Dumitru Bărbulesc