Producătorii de energie electrică rezultată din utilizarea energiei solare vor primi trei certificate verzi pentru 1 MWh livrat în reţea, începând cu 1 ianuarie 2008, pe care le vor putea
Producătorii de energie electrică rezultată din utilizarea energiei solare vor primi trei certificate verzi pentru 1 MWh livrat în reţea, începând cu 1 ianuarie 2008, pe care le vor putea exporta din 2010.
Proiectul, iniţiat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, mai stabileşte că producătorii de energie electrică din resurse regenerabile din centrale noi sau retehnologizate vor primi câte un certificat verde pentru fiecare 1 MWh livrat în reţeaua electrică.
Tot de la 1 ianuarie 2008, producătorii de energie electrică în hidrocentrale cu o putere instalată mai mică de 10 MW vor primi câte un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livraţi în reţea. Şi în prezent, Transelectrica emite lunar certificate verzi către producătorii de energie din surse regenerabile, care le vând pe piaţa certificatelor verzi, din cadrul bursei de energie. Furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze anual un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii stabilite şi cantitatea de energie electrică furnizată anual clienţilor finali.
Furnizorii care nu realizează cota obligatorie anuală impusă plătesc contravaloarea certificatelor verzi neachiziţionate la o valoare dublă faţă de valoarea maximă de tranzacţionare a certificatelor. Începând cu anul 2010, după afilierea României la Sistemul European de Certificate Verzi, producătorii de energie rezultată din surse regenerabile vor putea exporta certificate verzi, pentru a fi tranzacţionate de piaţa europeană.
De asemenea, tot din 2010, furnizorii de energie vor putea să-şi realizeze cotele obligatorii prin achiziţionarea certificatelor verzi atât de pe piaţa internă, cât şi din import d