Romania are in regiunea Europei Centrale si de Est cea mai generoasa fiscalitate (cota unica de impozitare) pentru companii, dupa Serbia, dar va cobori, in 2008, pe locul trei, in conditiile in care Albania va introduce cota unica de 10% pentru impozitul pe venit si impozitul pe
profit.
In privinta cotei unice de impozitare pentru persoanele fizice, Romania se afla insa printre ultimele locuri, dupa Georgia, Rusia, Ucraina, Serbia, Cehia si, in curand, Bulgaria.
Nu conteaza doar taxele
Serbia a introdus in 2003 cota unica de 14% pentru veniturile persoanelor fizice si profitul companiilor, iar Romania a adoptat in 2005 cota unica de 16%.
Primele state din regiune care au adoptat cota unica au fost Estonia si Lituania, in 1994, care impoziteaza profiturile companiilor cu 26, respectiv 29%, si Letonia, in 1997, care are o cota unica de 25%. Rusia impoziteaza profiturile companiilor cu 24%, Ucraina - 25% (din 2004), Slovacia - 19% (2004), iar Georgia cu 20% (din 2005).
Cehia intentioneaza sa adopte o cota de 19% pentru impozitul pe profit, pana in anul 2010.
"Pentru mine cota unica este un sistem de impozitare ca oricare altul. Are avantaje si dezavantaje. Nu este o bagheta magica, sa faca sa se intample miracole", a declarat Tomas Sedlacek, economist-sef la Ceskoslovenska obchodni banka, citat de Transitions Online.
Publicatia electronica mentioneaza insa ca nu este foarte clar daca firmele straine pun cel mai mare accent pe fiscalitate atunci cand evalueaza mediul de afaceri local. "Taxele pot fi esentiale, dar climatul politic, infrastructura si calitatea fortei de munca primeaza de regula.
De aceea multinationalele favorizeaza deseori Republica Ceha in fata Romaniei, spre exemplu, in ciuda cotei unice mai reduse, de 16%", mai noteaza Transitions Online.
In c