Diferenta de opinii dintre premier si presedinte in problema majorarii pensiilor de stat a devenit clara abia dupa prezentarea schitei de buget: Cotrocenii au o estimare mult mai pesimista decat Guvernul privind veniturile bugetului de pensii pe 2008.
In timp ce Guvernul estimeaza pentru bugetul asigurarilor sociale de stat (bugetul de pensii) venituri de 31 de miliarde de lei (circa 10 mld. euro), Presedintia estimeaza venituri de numai 23,7 miliarde de lei (7,65 mld. euro). Ambele institutii sunt de acord ca pentru majorarea cu 43% a pensiilor de stat in 2008 este nevoie ca bugetul asigurarilor sociale de stat sa cheltuie 31 mld. lei.
Astfel, Guvernul vede un buget al pensiilor echilibrat in 2008, in timp ce Presedintia spune ca acest buget va iesi pe minus cu 1,67 mld. euro (la un curs de 3,28 lei pentru un euro, adica 2,35 mld. euro la 3,1 lei pe euro). Acesta este de fapt motivul pentru care presedintele Traian Basescu a sustinut ca nu exista destui bani pentru majorarea pensiilor, in timp ce Guvernul a sustinut intr-un final legea votata in Parlament.
Pe ce se bazeaza fiecare? Proiectia Presedintiei pare mai pesimista, pentru ca mizeaza pe venituri brute ale salariatilor de 1.326 lei pe luna, mai mici decat cele din prognoza Guvernului (1.515 lei pe luna). Estimarile Presedintiei sunt insa mult mai detaliate, incluzand toti contributorii la bugetul de pensii (inclusiv somerii indemnizati si asiguratii cu declaratii si contracte), in timp ce Guvernul aminteste doar salariatii si cresterea acestora cu 2% in 2008.
Saptamana trecuta, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a prezentat premierului prima schita de buget pe 2008, care cuprinde si calculele aproximative pentru majorarea pensiilor. Anterior promulgarii legii, Vosganian si Paul Pacuraru, ministrul muncii, ii trimisesera presedintelui Basescu o scrisoa