In judetul Braila, nivelul actual al Dunarii nu pune in pericol alimentarea cu apa, nici pentru consumatorii casnici, nici pentru irigatii, insa le provoaca dificultati armatorilor, care nu-si mai pot incarca navele la capacitatea maxima. Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o atentionare hidrologica potrivit careia, pe sectorul romanesc al Dunarii, nivelurile se vor situa sub cotele etiajului navigabil, in perioada 27 iulie-3 august, pe sectorul Gruia-Hirsova. In consecinta, autoritatile navale brailene avertizeaza comandantii de nava sa nu ia la bord incarcatura peste limita de suport a fluviului. "Capitania urmareste ca navele sa aiba un pescaj adecvat", ne-a informat Valentin Brinza, capitanul sef al Capitaniei Braila.
Ieri, la mira Braila s-a inregistrat o cota de 115 centimetri, cu 16 cm mai mica decit in ziua precedenta dar priza de apa de la Gropeni, de unde se asigura alimentarea municipiului, nu are de suferit, deoarece este proiectata sa poata functiona pina la o cota de mira de minus 60 cm. Asta in conditiile in care cota 0 este doar o unitate etalon pentru hidrologi, ce nu denota faptul ca fluviul a secat, asa cum s-ar putea crede. La aceeasi valoare de minus 60 cm la mira ar avea probleme si prizele de apa pentru irigat la Dunare. Cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii ani la Braila a fost cel din 2003: minus 1 cm.
Nu sint dificultati, in momentul de fata, cu apa captata pentru irigatii nici pe Siret, desi nivelul riului era atit de scazut, ieri, incit a fost nevoie sa se dea drumul la apa de la Barajul Calimanesti. Astfel, dupa operatiunea de uzinare, cota inregistrata la Lungoci, la intrarea in judet, ajunsese la 48 cm, de la minus 8 cm. Buzaul avea ieri, la Racovita, una dintre cele mai scazute cote din ultimii ani, minus 51 cm, insa pe acest riu nu se afla prize importante de apa pentru irigatii