Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, pledeaza - intr-un interviu publicat miercuri de EUobserver preluat de Realitatea TV - pentru infiintarea unei functii de procuror general european, care sa initieze si sa desfasoare anchete privind crimele transfrontaliere.
"Sunt convins ca Europa va avea propriul sau procuror general in viitor", a declarat comisarul european.
"Inteleg perfect ca nou vom avea niciodata un cod penal european", a raspuns Frattini rezervelor europenilor, dar a adaugat ca este nevoie de o armonizare a definirii unor infractiuni precum activitatile teroriste si traficul de copii.
Declaratiile comisarului Frattini vin cu doua luni inainte de a formula oficial propunerea de a elabora o strategie in doi pasi pentru a conferi mai multa putere Eurojust. Mai intai, statele membre vor trebui sa puna la dispozitia Eurojust, cu sediul la Haga, informatiile necesare. Comisarul a subliniat necesitatea unui flux normal de informatii dintre capitalele europene spre Haga. Urmatorul pas este adoptarea Tratatului de reformare a Tratatelor, iar Comisia Europena asteapta ca noul set de reguli de functionare a Uniunii sa fie pus la punct si sa intre in vigoare pana la jumatatea anului 2009.
"Dupa ce tratatul va fi adoptat si va intra in vigoare, vom vorbi si despre cum Eurojust va putea avea puterea si responsabilitatea de a initia anchete, nu numai de a le coordona", a explicat Frattini.
In prezent, reteaua formata din procurori generali si judecatori din cele 27 de state membre ajuta statele membre in anchetarea unor crime transfrontaliere precum traficul de arme, droguri si fiinte umane, in combaterea contrafacerii si a pornografiei infantile. Totusi, echipa este foarte dependenta de responsabilitatile pe care le primesc membrii din capitalele care i-au trimis sa ii reprezinte i