Impozitul de 10% pe care vecinii vor să îl introducă nu reprezintă un argument forte pentru relocarea afacerilor Infrastructura, forţa de muncă şi dimensiunea pieţei sunt principalele
Impozitul de 10% pe care vecinii vor să îl introducă nu reprezintă un argument forte pentru relocarea afacerilor
Infrastructura, forţa de muncă şi dimensiunea pieţei sunt principalele elemente pe care marii investitori le iau în calcul atunci când intenţionează să-şi mute afacerile într-o ţară sau alta. Nivelul fiscalităţii este şi el important, dar nu primordial. Astfel, intenţia Bulgariei de a introduce de anul viitor cota unică de impozitare de 10% nu va avea un impact foarte mare asupra economiei româneşti.
Ministrul bulgar de finanţe, Plamen Oresharski, a anunţat, săptămâna trecută, că Bulgaria va introduce cota unică de impozitare începând cu anul 2008. Nivelul acesteia ar urma să fie de 10%. Autorităţile şi analiştii economici de la Bucureşti spun însă că decizia vecinilor de reducere a fiscalitaţii nu pune în pericol investiţiile străine din ţara noastră.
Atuurile României "fidelizează" investitorii
"Cota unică este foarte importantă, dar marii investitori se uită în primul rând la infrastructură, forţa de muncă şi dimensiunea pieţei. Or, la toate capitolele suntem peste Bulgaria", a explicat, pentru "Adevărul", Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Acesta consideră că vecinii ne-ar putea astfel "fura" doar afacerile mici, în special cele din comerţ, fără a deveni însă un fenomen de mare amploare. Şi asta datorită faptului că dimensiunea pieţelor şi structura economică ale celor două ţări sunt diferite. "Spre deosebire de Bulgaria, România oferă o piaţă mare, capabilă să absoarbă investiţii masive.
Ţara noastră are şi o structură economică diferită. Noi avem dezvoltate sectoare pre