Săptămâna recent încheiată a adus primele şedinţe de corecţii mai semnificative după creşterile importante înregistrate de acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, în special de la începutul lunii iunie. Evoluţia a fost determinată de corecţiile înregistrate în pieţele globale de acţiuni, manifestate în special în partea finală a săptămânii. Aşa cum afirmam şi în săptămânile anterioare, piaţa de acţiuni de la Bucureşti înregistrează o corelaţi
Săptămâna recent încheiată a adus primele şedinţe de corecţii mai semnificative după creşterile importante înregistrate de acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, în special de la începutul lunii iunie.
Evoluţia a fost determinată de corecţiile înregistrate în pieţele globale de acţiuni, manifestate în special în partea finală a săptămânii. Aşa cum afirmam şi în săptămânile anterioare, piaţa de acţiuni de la Bucureşti înregistrează o corelaţie tot mai bună cu pieţele externe, şi din această cauză, trebuie acordată atenţie crescută acestora, având în vedere influenţa exercitată asupra acţiunilor româneşti.
Scăderi mai dure s-au înregistrat în pieţele consacrate europene, unde săptămâna 26 – 19 iulie a adus o corecţie de peste şase procente pentru pieţele din Franţa, Germania, Marea Britanie. Pieţele americane au pierdut în aceeaşi perioadă aproximativ 4%.
Acţiunile din bursele regionale au înregistrat o corecţie de 5% pe piaţa de la Budapesta (indice HTX EUR), 4% la Varşovia (PTX EUR) şi 2,5% la Praga (CTX EUR); şi indicii ATX şi ATX Five de la Viena au scăzut semnificativ, cu peste cinci procente.
Joi a fost şedinţa în care s-au înregistrat cele mai importante scăderi. Spre exemplu, la Londra, FTSE100 a închis cu o scădere de peste 3%, iar la Viena, ATX Five (are în componenţă OMV, Erste Bank, Raiffeisen