rupul Parintelui Teoctist isi va gasi locul de odihna vesnica vineri, alaturi de trei predecesori de-ai sai, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In aceeasi zi, acum 21 de ani, a fost inmormintat si patriarhul Iustin Moisescu, cel de-al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
„Inaintea inmormintarii va fi tinuta o sedinta de doliu, se vor rosti cuvintari din partea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe si ai altora, iar slujba propriu-zisa va dura aproximativ doua ore", mai spune Visarion Rasinareanul. Trupul neinsufletit va mai fi purtat si intr-un ocol al Catedralei, inainte de coborirea in cripta, dupa cum impune traditia.
Dupa cum a anuntat conducerea Bisericii, ceremonia va fi una cu mult fast, deoarece este prima inmormintare a unui patriarh dupa caderea regimului comunist, iar inainte de 1989 se stie ca patriarhii nu aveau parte de o inmormintare pe masura personalitatii lor deosebite. Si la Sibiu, slujba de pomenire tinuta vineri va fi una deosebita.
Ultimele omagii
Inca de la depunerea trupului neinsufletit in ultimul sau popas, se savirsesc slujbe neintrerupte pentru odihnirea sufletului acestuia, in special Sfinta Liturghie, si se citeste neintrerupt din Sfinta Evanghelie si din Psaltire. „In ceea ce priveste inmormintarea, patriarhul Teoctist, fiind calugar, va avea parte de o slujba putin diferita de cea a preotilor.
Deocamdata exista foarte multi preoti si calugari care vor face slujbe in permanenta pina la momentul inmormintarii", a anuntat Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Aseara, PS Visarion a oficiat o slujba la Catedrala Mitropolitana, pentru odihna sufletului Sfintului Parinte.
In toate toate bisericiile din tara vor mai fi tinute slujbe de pomenire, iar la Sibiu si la Brasov se vor trage clopotele de trei ori pe zi, pina la data inmormintarii