Cotatia petrolului a inregistrat o crestere substantiala in perioada recenta. Daca la inceputul anului cotatia pertrolului Crude, cotat in Statele Unite, scazuse la 50 de dolari pe baril, acesta a ajuns in prezent la peste 78 de dolari, extrem de aproape de recordul istoric (78,40 dolari, inregistrat pe iulie 2006).
Mai jos veti gasi cateva motive pentru cresterea pretului petrolului la un nou record.
OPEC
Organizatia tarilor exportatoare de petrol a avut o campanie de reducere a productiei, impartita in doua etape, una la finele anului 2006 si una in februarie 2007, astfel incat in prezent productia este cu 1,7 milioane de barili pe zi mai mica decat acum un an.
In plus, semnalele venite recent din partea oficialilor OPEC nu sugereaza o eventuala crestere a productiei desi cererea de petrol este in crestere, mai ales datorita rebound-ului economiei americane, dar si a cresterii economice din China.
Cresterea economica
Daca la inceputul anului, datorita estimarilor ca economia americana va inregistra un declin, cotatia petrolului a inregistrat o scadere pana la 50 de dolari pe baril, in prezent acest lucru nu mai este valabil. Chiar daca in primul trimestru cresterea economica a fost de numai 0,6%, in cel de-al doilea trimestru economia a inregistrat un rebound, crescand cu 3,4%.
Zona euro isi pastreaza ritmul de crestere economica, in timp ce Asia, mai ales China, da semne puternice de revigorare. Insumand toate acestea rezulta ca nevoia de petrol se va mentine cel putin la cotele de pana acum.
Capacitatile de rafinare
In afara de faptul ca productia de petrol a fost redusa, un alt motiv de ingrijorare este capacitatea de rafinare.
In afara de faptul ca potentialul de rafinare este “la limita”, datorita insuficientei numarului de rafinarii si al capacit