Destinul unui tânăr din Şcheii Braşovului s-a împlinit pe malul Dunării, la Galaţi, la mijlocul secolului al XIX-lea. Vasile Frigator s-a născut în suburbia Scheiu din Braşov, în anul 1813. Până la 12 ani, Vasile Frigator a învăţat de la parohul bisericii să citească, să scrie şi să socotească. În anul 1825, a fost trimis de părinţi la un negustor din Galaţi, cunoscut de o rudă a familiei. Încredinţat unui baci care cobora cu oile de la munte, Vasile ajunge la Ga
Destinul unui tânăr din Şcheii Braşovului s-a împlinit pe malul Dunării, la Galaţi, la mijlocul secolului al XIX-lea. Vasile Frigator s-a născut în suburbia Scheiu din Braşov, în anul 1813.
Până la 12 ani, Vasile Frigator a învăţat de la parohul bisericii să citească, să scrie şi să socotească. În anul 1825, a fost trimis de părinţi la un negustor din Galaţi, cunoscut de o rudă a familiei. Încredinţat unui baci care cobora cu oile de la munte, Vasile ajunge la Galaţi, unde se prezentă, în sarică şi opinci, la poarta casei lui Hagi Teodor Braşoveanu. Avea cu el o scrisoare întocmită de unchiul său. Din epistolă, negustorul a aflat că tânărul ştia să scrie, să socotească şi „să cetească“, lucru pentru care l-a oprit băiat de prăvălie. (Astfel de scrisori erau foarte importante pentru destinul unui tânăr. Până târziu, în perioada interbelică, recomandarea scrisă a unui profesor de şcoală sătească către directorul unui liceu de oraş însemna pentru posesor o cale sigură pentru obţinerea unei burse din partea liceului respectiv).
Vasile Frigator a muncit mulţi ani la prăvălia lui Teodor Braşoveanu. Din simbria câştigată în mai bine de zece ani, a făcut o călătorie la Ierusalim, de unde s-a întors la Galaţi, cu titlul de Hagiu. În acest moment, se decide să înceapă propria-i afacere, în negoţul cu peşte sărat.
A strâns un mi