Organismele modificate genetic (OMG) au devenit, in ultima vreme, subiect de disputa aprinsa intre autoritati si fermieri, de la luna la luna conflictul capatind o amploare fara precedent in agricultura romaneasca. Marul discordiei: interzicerea, de la 1 ianuarie 2007, a cultivarii soiei modificate genetic, o cultura extrem de profitabila. De o parte sint ecologistii si unii specialisti in siguranta alimentelor, care sustin ca organismul uman este supus la o serie de riscuri prin consumul de alimente in fabricarea carora s-au utilizat si organisme modificate genetic (OMG). De cealalta, sint fermierii si specialistii adepti ai cercetarilor care infirma orice impact a OMG asupra sanatatii consumatorilor.
Trecind peste aceste diferende insa, legea este clara: soia PMG (planta modificata genetic) este interzisa, cultivarea ei ilegala insemnind sanctiuni drastice. Si, totusi, ecologistii au tras deseori semnalul de alarma ca, prin intelegeri tacite cu inspectorii institutiilor statului, sint fermieri care continua cultivarea soiei transgenice. Iar cazul Satu Mare, finalizat cu sanctiuni extrem de blinde in opinia ecologistilor, a fost tot ce le-a trebuit ca sa declanseze o noua campanie.
"Avem soia PMG care se cultiva in sole ascunse"
"Cu putin timp in urma, la Satu Mare, DADR a distrus 7 ha de soia modificata genetic. "Investigatiile" au evidentiat faptul ca persoanele care au venit in contradictie cu normele UE "n-au incercat sa eludeze legea si nici sa puna la incercare vigilenta inspectorilor DADR". In aceste conditii s-a aplicat sanctiunea cea mai blinda - culturile au fost distruse prin discuire", ne-a explicat, contrariat, liderul Organizatiei Neguvernamentale "Eco Alpex 024" Braila, Cornel Apostol.
Imediat dupa incident, Apostol a solicitat Ministerului Agriculturii o evidenta exacta a suprafetelo