Foto: RompresDocumente:
Proiectul de Lege a Invatamantului Superior
(01.08.2007) PDF
Proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar
(01.08.2007) PDF
Proiectul de Lege privind Statutul Personalului Didactic
(01.08.2007) PDF
Cele trei legi reglementeaza statutul profesorului si modalitatile de functionare a institutiilor de invatamant. Au fost redactate incepand de pe vremea ministrului Mihai Hardau, iar acum, succesorul sau Cristian Adomnitei doreste sa le transforme in reguli aplicabile.
Miercuri, ministrul Adomnitei a mai stabilit impreuna cu liderii sindicatelor din invatamant reorganizarea educatiei din sistemul preuniversitar. Astfel, “invatamantul obligatoriu incepe la 6 ani si se incheie la 16, iar pe acest parcurs elevii vor sustine 18 teze cu subiect unic.
Pe baza acestora elevul va fi admis la liceu sau va alege o profesie pentru a intra in camplul munci”, a spus Adomnitei. Acestea vor fi prevederi ce vor intra in proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar. Adomnitei a adaugat ca va pune accent si pe dezvoltarea educatiei timpurii, adica gradinita (3-6 ani).
Harta propunerilor de reforma
Legea privind Statutul Personalului Didactic aduce noutati mai ales in perspectiva cresterii drepturilor sociale ale profesorilor care migreaza de la oras spre sat, dar vorbeste si despre conflictul de interese. De asemenea, filmatul si inregistrarile neautorizate, in scoli, intra si ele in reglementari.
In plus, legea mai spune si ce conditii trebuie sa indeplineasca un profesor pentru a preda. Spre exemplu, dascalii de liceu trebuie neaparat sa fie absolventi de masterat.
Cateva paragrafe-cheie din Legea privind Statutul Personalului Didactic:
• Cadrele didactice titulare care functioneaza in mediul