Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a decis ieri ca mitropolitul Daniel al Moldovei va asigura locotenenta pana la alegerea noului Patriarh dupa decesul, luni, al Patriarhului Teoctist. Teoretic, orice slujitor al BOR cu grad inalt poate
Cei opt inalti ierarhi care fac parte din Sinodul Permanent au decis sa schimbe regulamentul astfel incat mitropolitul Daniel sa poata candida pentru succesiunea la functia fostului Patriarh. Pana ieri, regulamentul interzicea ca cel care detine locotenenta sa se inscrie in cursa. Alegerile vor avea loc peste 40 de zile. Patriarhul este ales de Adunarea Nationala Bisericeasca - un for care ii cuprinde pe inaltii ierarhi, dar din care fac parte si mireni (cate doi-trei din fiecare episcopie a BOR). Adunarea Bisericeasca are aproximativ 150 de persoane, iar votul pentru alegerea partiarhului este unul secret. De aceea, numele noului patriarh va depinde de negocierile care vor fi duse si de afinitatile membrilor Adunarii Bisericesti.
Intre persoanele publice care fac parte din aceasta Adunare se numara Petre Marian Milut, presdintele PNTCD, fostul ministru taranist Nicolae Noica sau academicianul liberal Constantin Balaceanu -Stolnici. Milut a aratat pentru ZF ca este la cel de-al doilea mandat - mandatul fiind de patru ani. Spune ca pentru a ajunge acolo "trebuie sa faci fapte de vrednicie". Milut a construit din temelii, potrivit propriilor spuse, mai multe biserici si o manastire, dar afirma ca nu doar pentru aceste lucruri se afla acolo.
Teoretic, oricine are un grad inalt in BOR ar putea accede la functia suprema in cadrul Bisericii Ortodoxe - insa sanse au in primul rand mitropolitii romani, sase la numar.
Se spune ca Patriarhul este chiar mai puternic decat presedintele Romaniei, iar daca credem sondajele care plaseaza constant Biserica intre institutiile cu cea mai solida