Foto: EvZ
Pana in 1989, greva minerilor din '77 ramane unica demonstratie de forta in care un prim-ministru a fost sechestrat, iar dictatorul - umilit de oamenii muncii.
August 2007. Miron Cozma e la inchisoare. Faima i-a apus printre ortacii care, in anii ‘90, faceau legea pe bulevardele Capitalei. Mineriadele au compromis Valea, iar economia de piata a dus la inchiderea minelor Dalja si Barbateni.
Saracia domneste printre blocuri-ghetou si localnici dependenti de salarii mizere si ajutoare sociale. Valea Jiului a dat insa tarii si baroni locali, care prospera prin afacerile cu minele ramase.
Anul disidentei romanesti
August 1977. Judetul Hunedoara a devenit enclava romaneasca in care comunistii au pierdut total controlul. Pornita la gongul legii pensiilor, nr. 3/1977, greva ortacilor s-a intins ca o metastaza care ameninta sa ucida un sistem, pana atunci infailibil. S-a intamplat in zilele de 2 si 3 august, dar germenii miscarii au aparut pe data de 1.
Pentru PCR a fost un an greu. Disidentii Paul Goma, N.C. Munteanu si Vlad Georgescu paraseau tara si vociferau in Occident contra regimului, „Europa libera” transmitea informatii necenzurate despre cutremurul din martie, iar matematicianul Mihai Botez isi incepea disidenta.
Faceau valva si cazurile Monicai Lovinescu - agresata de agentii Securitatii la Paris -, dar si scrisoarea deschisa catre Ceausescu a muncitorului Vasile Paraschiv de la Ploiesti.
EVZ readuce in memorie cele trei zile de anticomunism din august ‘77, cand minerii au reusit inimaginabilul: l-au adus pe dictatorul Ceausescu intre ei si l-au sechestrat pe primul-ministru Ilie Verdet.
Scandal de la legea pensiilor
Scanteia care a aprins bazinul Vaii Jiului a fost legea pensiilor, care forta cresterea productiei de carbune prin restrangerea drepturilo