ECUMENISM
"Ecumenismul, in mare măsură, este o mare binefacere pentru toate bisericile şi fără ecumenism nu se poate. El trebuie continuat in condiţiile Sfintei Evanghelii"
ECUMENISM
Patriarhul Teoctist a fost deschis la dialog cu celelalte culte creştine, in timpul misiunii sale inregistrăndu-se o premieră: vizita Papei.
Patriarhul Teoctist şi Papa Ioan Paul al II-lea au avut trei intălniri. In perioada 7-9 mai 1999, Capul Bisericii Catolice a efectuat o vizită istorică in Romănia - prima intr-o ţară ortodoxă, la invitaţia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romăne. In dialogurile pe care cele două personalităţi le-au avut, s-au regăsit teme precum modul in care işi duc cele două Biserici misiunile pe pămănt, cum au putut supravieţui, cu ce sacrificii, căt de intărită sau distrusă a ieşit Biserica după anii de comunism. Patriarhul a numit vizita Papei drept "un eveniment unic in Biserica noastră": "Chiar dacă mulţi se indoiau de posibilitatea realizării acestei vizite, a făcut Dumnezeu aşa fel că s-au adeverit cuvintele «Unde vrea Dumnezeu, se biruiesc hotarele firii»".
PLAN DIVIN. Patriarhul Teoctist a dăruit Papei o carte despre martirii Bisericii creştine in Romănia. Ioan Paul al II-lea a spus: "Dacă astăzi ne intălnim, aceasta se datoreşte unui plan de iubire al Sfintei Treimi, care, in ajunul Marelui Jubileu, a voit ca noi, succesori ai acelor Apostoli, să putem rechema in memorie acea intălnire. Biserica a crescut şi s-a răspăndit in lume; Evanghelia a fecundat culturile şi, pe acest pămănt, comori de sfinţenie, de fidelitate creştină, plătite uneori cu preţul vieţii, au impodobit acel templu spiritual care este Biserica. Astăzi, noi impreună Ii aducem mulţumire lui Dumnezeu. (â¦) O vizită de neuitat, Romănia. Am trecut aici pragul speranţei. Vă mulţumesc".
RECIPROCITATE. Patriarhul Teocti