Preţurile pe metru pătrat ale terenurilor au crescut, în primele luni de la aderarea României la UE, cu procente cuprinse între 10% şi 400%, afirmă analiştii imobiliari. Cu o piaţă mai matură, Bucureştiul face notă discordantă, creşterile înregistrate aici situându-se sub cele din provincie. În ultimii doi ani, Constanţa a devenit una dintre destinaţiile favorite pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare, fapt ce a determinat, odată cu creşterea cererii, şi scumpirea
Preţurile pe metru pătrat ale terenurilor au crescut, în primele luni de la aderarea României la UE, cu procente cuprinse între 10% şi 400%, afirmă analiştii imobiliari. Cu o piaţă mai matură, Bucureştiul face notă discordantă, creşterile înregistrate aici situându-se sub cele din provincie.
În ultimii doi ani, Constanţa a devenit una dintre destinaţiile favorite pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare, fapt ce a determinat, odată cu creşterea cererii, şi scumpirea accentuată a terenurilor. În zona Mamaia, de exemplu, există terenuri pentru care se cer şi peste 2.000 de euro pe metrul pătrat, majorarea faţă de anul trecut fiind, conform agenţilor imobiliari, de circa 100%. Asemănătoare, dar din alte cauze, este situaţia din Cluj-Napoca. Lansarea investiţiei Nokia a dublat sau chiar triplat, în unele cazuri, preţurile terenurilor. Evident, speculatorii şi-au făcut imediat apariţia în regiune, şi, potrivit autorităţilor locale, în câteva săptămâni au fost încheiate contracte de vânzare-cumpărare pentru 20 de hectare de teren din Jucu (zona în apropierea căreia se va construi parcul Nokia). Acolo, preţurile au crescut de la mai puţin de zece euro/mp la 70 de euro lângă şosea, 25 de euro în localitate şi 15 euro pe dealurile din jurul localităţii.
O tendinţă asemănătoare se regăseşte în Sibiu. „În ultimii doi-trei ani, ce