O tristeţe adâncă a cuprins localitatea Tocileni din judeţul Botoşani, acolo unde acum 92 de ani s-a născut cel care avea să fie Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru mai bine de două O tristeţe adâncă a cuprins localitatea Tocileni din judeţul Botoşani, acolo unde acum 92 de ani s-a născut cel care avea să fie Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru mai bine de două decenii
Vestea că Preafericitul Părinte s-a stins din viaţă a ajuns repede la urechile ţăranilor din Tocileni. Le-a spus "cineva de la sfat", apoi primarul a trecut pe la nepoţii Patriarhului să le prezinte condoleanţe. O oră au bătut continuu clopotele la biserica din sat ctitorită de Preafericitul Teoctist, iar sătenii au venit rând pe rând să aprindă lumânări şi să se roage. "A murit tatăl nostru! Oare se va mai naşte unul ca el?", ne-a spus, printre lacrimi, Viorica Arăpaşu, strănepoată a Patriarhului.
Satul Tocileni pare acum amorţit. Doar clopotele se mai aud. "S-a dus la Dumnezeu, că acolo e locul lui. Nu mai plângeţi atât, că nu a plecat la rău", le spune un nepot al Preafericitului ţăranilor care plângeau şi se rugau pentru Părinte.
Printre lacrimi sătenii deapănă amintiri despre "băiatul sărac, dar plin de credinţă", care a lăsat oile şi a "fugit să se facă popă". "La naşterea lui a fost veselie şi nu prea, îmi zicea bunica. Era vreme de foamete şi părinţii lui aveau curtea plină de copii.
Erau însă oameni cu frică de Dumnezeu şi au zis că unde mănâncă nouă va mânca şi al zecelea. I-au spus Toader şi a fost mai ceva ca o fată în casă de bun şi blajin ce era. Povestea bunica, uşoară să îi fie ţărâna, că îl auzea prin porumb cum cânta cântece bisericeşti ca o fecioară", îşi aminteşte Mihai Arăpaşu, unul dintre cei 30 de nepoţi ai Patriarhului.
În vreme de secetă şi foamete, Marghioala Arăpaşu, mama viitorului Patriarh, îşi creştea copiii cu greutate.