- Diverse - nr. 148 / 1 August, 2007 Candva, si nu e mult de atunci, se spunea _ au confirmat-o specialistii _ ca, in zona Sighisoarei, din cauza climei prielnice, se producea cel mai bun hamei din Europa. Pentru productia de bere, evident. Dar, cum vremurile au trecut, si "hameistile" _ inclusiv cea din zona Chetaniului _ au disparut. Asta, in timp ce, in mod paradoxal (si nu prea), companiile producatoare de bere din Romania s-au inmultit. In mod normal, ar fi trebuit ca, concomitent cu cresterea productiei de bere, suprafata cultivata cu hamei sa creasca. La noi _ si nu e vorba doar de judetul Mures _ s-a intamplat invers. Nu o spunem noi, ziaristii, ci chiar presedintele Asociatiei Hameicultorilor din Romania, Acatiu Mora. Dar, iata, ce ne spune domnul Mora _ citat de Rompres: "Suprafata cultivata cu hamei, din Romania, negociata cu UE, de 500 de hectare, este insuficienta pentru cererea mare a producatorilor de bere. Intentia producatorilor de a extinde aceasta suprafata va impune o negociere cu oficialii europeni. In Romania, suprafata cultivata cu hamei, materie prima folosita in industria berii, este de 500 de hectare, de cinci ori mai mica fata de cea din anul 1989. Ca urmare, fermierii sustin ca productia de hamei estimata la 210 tone pentru acest an nu poate acoperi cererea mare venita din partea producatorilor de bere si, ca urmare, vor sa-si extinda culturile. Si, totusi, berea se produce! Cum? Evident, cu materie prima adusa din strainatate! De ce sa nu castige altii, cand am putea sa castigam (si) noi?! Ca un amanunt, inainte de anul 1989, suprafata cultivata cu hamei era de 2.500 hectare iar acum avem 230 de hectare pe rod si 270 hectare plantatii noi. Cam (fara exagerare!) cat cultiva judetul Mures, inainte de '89. Fara comentarii. GHEORGHE GIURGIU - Diverse - nr. 148 / 1 August, 2007 Candva, si nu e mult de atunci, se spunea _ au confirmat-o spec