Agricultura românească va susţine în toamnă un examen dificil. În noiembrie, Comisia Europeană va hotărî dacă fondurile destinate plăţilor directe pe suprafaţa cultivată vor fi sau nu diminuate. Condiţia este ca agenţiile de plăţi şi sistemul de administrare şi control să funcţioneze. În 2007, prin această schemă de plăţi, un milion şi jumătate de fermieri urmează să beneficieze de 450 de milioane de euro de la bugetul UE. Pentru a beneficia de aceste fond
Agricultura românească va susţine în toamnă un examen dificil. În noiembrie, Comisia Europeană va hotărî dacă fondurile destinate plăţilor directe pe suprafaţa cultivată vor fi sau nu diminuate. Condiţia este ca agenţiile de plăţi şi sistemul de administrare şi control să funcţioneze. În 2007, prin această schemă de plăţi, un milion şi jumătate de fermieri urmează să beneficieze de 450 de milioane de euro de la bugetul UE.
Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să aibă agenţii de plăţi acreditate, care să asigure o bună gestionare şi un control riguros al cheltuielilor agricole. De asemenea, sistemul integrat de administrare şi control (IACS), pe baza căruia se fac plăţile directe către fermieri, trebuie să fie funcţional. În caz contrar, Comisia Europeană (CE) poate să decidă diminuarea cu 25% a fondurilor alocate pentru plăţile directe. „În acest caz, am putea pierde peste 112 milioane de euro. Fermierii ar beneficia de aceeaşi bani, însă cele 25 de procente ar fi plătite de la bugetul de stat“, susţine Monica Iacob Ritzi, membră a Comisiei de buget şi control bugetar din cadrul Parlamentului European. Cererile agricultorilor au fost preluate până pe 25 iunie de centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Recent, o echipă de la Bruxelles a străbătut satele româneşti pentru a vedea situa