Potrivit datelor statistice de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, la finalul lunii iulie 5.000 de romani s-au inscris deja la un fond de pensii, iar 1.984 dintre ei cotizau deja.
„Diferenta se explica prin faptul ca exista o perioada de 15-30 de zile intre inscrierea unei persoane la un fond de pensii si data la care incepe efectiv sa dea bani“, ne anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSPP).
Valoarea activului net la cele cinci fonduri (ING Clasic, Pensia Mea, BCR Prudent, AZT Moderato si AZT Vivace), care au trimis date la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, era la 20 iunie de 157.919,19 lei, pentru ca, o saptamina mai tirziu, sa creasca la 296.501,18 lei, adica cu 87,76%.
Cresterile cele mai mari (in perioada 20-26.07) au avut loc la fondul AZT Moderato, de 172,53% (are drept administrator compania Allianz-Tiriac), urmat la mare distanta de fondul ING Clasic (administrator ING Asigurari de Viata), cu 22,80%, Pensia Mea, cu 17,61% (administrator Aviva Asigurari de Viata), si BCR Prudent, cu 6,47% (administrator BCR Asigurari de Viata).
Cresterea unitatilor de fond la pensiile facultative nu este pina in prezent una spectaculoasa. E drept, perioada de timp, de doar doua luni, nu este edificatoare. Mentionam ca, la inceput, o persoana care s-a inscris la un fond de pensii facultative a cumparat o unitate de fond egala cu 10 lei. La 26 iulie, doar la trei fonduri unitatea era mai mare de 10 lei.
La celelalte doua (AZT Moderato respectiv AZT Vivace), persoanele care au contribuit au mai putini bani in cont decit au dat initial. Cresterea cea mai buna este la ING Clasic, unde un titlu valoreaza 10,08 lei. Cu alte cuvinte, randamentul acestui fond de la infiintarea sa este de 0,8%. In schimb, cea mai mare pierdere este inregistrata de AZT Moderato,