Jean-Francois Chapelle, viticultor francez
In Europa, vinul produs cu metode traditionale, este unul dintre ultimele bastioane ale agriculturii durabile. La presiunea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Comisia Europeana are intentia sa liberalizeze practicile enologice si comercializarea vinului. Doi experti din Franta ne-au impartasit punctul lor de vedere privind miza reformei viti-vinicole pentru producatorii europeni.
Reforma vinului, propusa de Comisia Europeana pe 4 iulie, are ca scop declarat ameliorarea competivitatii producatorilor europeni in fata concurentei internationale. Printre masurile principale: suprimarea a 200.000 de hectare de vita de vie, interzicerea adaosului de zaharoza in vin, introducerea unor metode enologice utilizate pana acum numai in tarile din Lumea Noua.
„Denumirile de origine controlata” vor fi eliminate, informatiile de pe etichete reduse. Din 2014, viticultorii vor avea dreptul sa planteze pe suprafete nelimitate si fara constrangeri administrative, orice soi de vita de vie. (In prezent, suprafata plantatiilor este strict reglementata, pentru a impiedica supraproductia.)
Reforma dezavantajeaza viticultorii traditionali”
Reforma nu aduce raspunsuri adecvate combaterii eficiente a crizei, au declarat membrii Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala. Dupa consultari la nivel national si european cu operatorii sectorului, europarlamentarii au prezentat pe 13 februarie un raport.
Potrivit acestuia, in programele nationale de dezvoltare si de sprijin a sectorului viti-vinicol, este necesara integrarea unor politici comunitare standardizate, in functie de prioritatile si orientarile stabilite de fiecare stat membru.
Operatorii sectorului la nivel national si regional trebuie consultati. Pentru a preveni orice distorsiune, finantarea acestor programe tre