» In Dobrogea, productia de fructe a ajuns la o cincime fata de nivelul prognozat.
» Daca nu se iau solutii urgente, horticultura
risca sa dispara.
Dimensiunea dezastrului in care se gaseste agricultura constanteana a atins cote greu de imaginat. Pentru prima data in istorie, administratorii livezilor au luat hotararea sa irige fiecare copac in parte, pentru ca altfel acestia risca sa moara. La Fruvimed, societate care detine 360 de hectare de pomi si 1.500 hectare de vie, muncitorii sapa, cu ajutorul unui burghiu special, o groapa cu diametrul de 30 de centimetri, de aproape un metru adancime, pe care o umplu cu o suta de litri de apa. Jumatate este absorbita aproape imediat de pamantul care nu a mai vazut apa de cateva luni, timp in care a stat sub arsita soarelui dobrogean. "E ca si cum ai uda buzele unei persoane insetate", spune Viorel Popa, director tehnic al societatii. Daca ar fi fost apa in pamant, radacinile pomilor si-ar fi tras seva necesara; in conditiile actuale insa, pomii au inceput sa se usuce. Vorbele palesc insa in fata cifrelor: la Fruvimed, productia de caise a fost de 1.700 de kilograme la hectar, in timp ce prognoza de la inceputul anului indica 9.100 kg/ha. Aproape 20%. Desi se uda fiecare copac in parte, unii dintre acestia au inceput sa se usuce. Fiecare pom care moare produce o reactie in lant. In locul sau sau chiar foarte aproape de el nu poate fi plantat alt arbore pentru o perioada de patru ani. Apoi, mai sunt necesari patru ani pana cand noul copac incepe sa dea rod si inca trei pentru a ajunge la maximum de productie. Mai mult de un deceniu de munca si asteptare pentru a inlatura efectele secetei. "Toata productia de fructe a societatii a fost calamitata partial, iar total, circa 60 de hectare din 360 ha", a precizat Romel Nache, director general Fruvimed Medgidia. In ceea ce priveste plantatiile de