Un parlamentar costă bugetul de stat 7.425 de euro pe lună, fără să fie luate în calcul şi cheltuielile destinate deplasărilor externe pe care le efectuează aleşii, relevă un studiu prezentat ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
În cadrul unui studiu efectuat în perioada 1 ianuarie 2005-31 octombrie 2006, IPP a realizat o simulare pentru un parlamentar, care ar primi indemnizaţie, diurnă, decont pentru cazare în Bucureşti, diurnă pentru deplasare din însărcinarea unei comisii, decont de cazare pentru vizita din însărcinarea comisiei, decontul la transport pentru aceeaşi vizită, suma forfetară, diurnă pentru deplasarea în circumscripţie, cazare în circumscripţie şi decont pentru transport în circumscripţie şi ale cărui cheltuieli s-ar situa în jurul valorii de 23.671 de lei, respectiv 7.425 de euro.
Cei mai „costisitori“ parlamentari
Printre parlamentarii care se regăsesc în topul celor mai „costisitori“, la diferite capitole de cheltuieli, se numără preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, actualul ministru al apărării, fost vicepreşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu, pesediştii Alin Teodorescu şi Valer Dorneanu, precum şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase.
Potrivit studiului IPP, o soluţie ar fi renunţarea la practica unor politicieni de a candida în circumscripţii în care nu domiciliază. „Acest fapt nu numai că duce la o mai redusă cunoaştere a problemelor oamenilor din zonă, ci şi la o creştere a cheltuielilor cu deplasarea în zonă a parlamentarilor care trebuie să se deplaseze uneori din alte judeţe sau din Capitală“, se arată în cercetarea IPP. De asemenea, potrivit IPP, se constată că aceşti parlamentari au, în general, o activitate de circumscripţie „mult mai redusă“ decât restul colegilor lor, „pentru simplul motiv că deplasarea în circumscripţie reprezintă pentru ei un efort