Mâna de lucru ieftină va trebui adusă din Asia, altfel investitorii străini se vor orienta către alte locaţii Lipsa forţei de muncă ieftine din România i-a determinat pe investitori, în Mâna de lucru ieftină va trebui adusă din Asia, altfel investitorii străini se vor orienta către alte locaţii
Lipsa forţei de muncă ieftine din România i-a determinat pe investitori, în special pe cei străini, să se gândească la reorientarea către alte pieţe pentru a găsi mână de lucru. Pe lângă această constatare, în ediţia pe 2007 a Raportului Global al Dezvoltării Umane pentru România se arată că angajatorii din ţara noastră vor fi nevoiţi să apeleze la muncitori din Asia.
Raportul, realizat de către experţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), arată că România va trebui să apeleze la muncitori din Asia pentru a suplini lipsa de forţă de muncă autohtonă sau a mâinii de lucru ieftine. Această situaţie i-a determinat pe investitorii străini să se reorienteze către alte pieţe ale forţei de muncă. Acest lucru, afirmă experţii PNUD, va afecta serios economia românească. Pentru că nu găsesc mână de lucru autohtonă, angajatorii români au apelat deja la lucrători străini, provenind în mare parte din Asia şi India.
Pe de altă parte, demersurile guvernul român pentru aducerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate "sunt ineficiente, atât timp cât salariile din România rămân neatractive faţă de cele oferite în alte ţări comunitare". Autorii documentului avertizează că România trebuie să-şi adapteze sistemul educaţional la nevoile pieţei şi, mai ales, să introducă principiul competiţiei în învăţământul superior. "România va resimţi în curând efectele disproporţiei dintre numărul redus al populaţiei active şi numărul din ce în ce mai mare de pensionari", mai spun autorii raportului.
Experţii PNUD au mai ident