În timp ce o serie de politicieni se bat să prindă locuri pe liste, alţii se zbat să nu fie nominalizaţi Alegerile din toamnă pentru Parlamentul European (PE) reprezintă un test extrem
În timp ce o serie de politicieni se bat să prindă locuri pe liste, alţii se zbat să nu fie nominalizaţi
Alegerile din toamnă pentru Parlamentul European (PE) reprezintă un test extrem de important înaintea scrutinelor din 2008, aşa că partidele se străduiesc să găsească membri marcanţi care să tragă după ei listele de candidaţi. Problema este că aproape niciun lider important nu vrea să se exileze la Bruxelles, de teamă că pierde influenţa la Bucureşti. Există riscul ca unii politicieni să fie plasaţi în fruntea listelor doar pentru a atrage voturi, dar, odată aleşi, să nu calce nicio clipă prin parlamentul de la Strasbourg.
Conducerea PD nu a stabilit, oficial, listele de candidaţi pentru Parlamentul European, dar este aproape sigur că vicepreşedintele Sorin Frunzăverde este cel care va ocupa prima poziţie. Frunzăverde este artizanul aducerii PD în rândul popularilor europeni şi se ocupă de relaţiile internaţionale ale partidului. În octombrie 2006, Sorin Frunzăverde a devenit ministru al apărării, portofoliu pe care l-a deţinut până în aprilie 2007.
În general, liderii de marcă ai PD nu se înghesuie să fie aleşi europarlamentari, întrucât se tem că, stând departe de ţară, îşi vor pierde influenţa în partid. Aproape cert, vor ocupa poziţii eligibile actualii parlamentari PD care fac parte din delegaţia la Parlamentul European - Marie-Jean Marinescu, Roberta Anastase şi Monica Iacob Ridzi. PD speră însă ca, la alegerile pentru PE, să obţină circa 40% din voturi.
Tokes, chemat să aducă UDMR în PE
UDMR este extrem de îngrijorat că, dacă pastoral Laszlo Tokes va candida independent, nicio formaţiune a maghiarilor nu va trece de pragul de 5%