Alesii folosesc suma forfetara primita lunar nu pentru a relationa cu electoratul, asa cum scrie in lege, ci in beneficiul partidelor care i-au trimis in Parlament.
Potrivit Statutului deputatilor si senatorilor, fiecare ales are dreptul, lunar, la o suma forfetara egala cu o indemnizatie si jumatate. Adica au primit 8.200 RON din octombrie 2006 incoace, iar de la 1 octombrie 2007 vor primi 9.514 RON. In teorie, suma ar trebui sa fie folosita pentru "exercitarea mandatului in circumscriptiile electorale". Cu alte cuvinte, pentru a se apropia de cetatenii care i-au ales. Potrivit normelor stabilite de fiecare Camera, 20% din suma poate fi utilizata pentru carburantii si lubrifiantii necesari transportului cu autoturismul, 15% revin furniturilor de birou si consumabilelor, 7% – cheltuielilor de protocol si 4% – materialelor de curatenie. De remarcat ca o parte din toate cheltuielile enumerate pot fi decontate doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere. Cu toate acestea, unii senatori si deputati se plang ca sumele primite sunt insuficiente pentru desfasurarea de activitati in teritoriu. Altii, mai practici din fire, si-au folosit cabinetele parlamentare din teritoriu drept filiala a partidului din care fac parte. Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, in astfel de situatii se afla, de exemplu, deputatii Emilian Cutean (PSD) si Octavian Mircea Purceld (PRM). Prin intrepatrunderea cheltuielilor de intretinere a biroului parlamentar (acoperite din suma forfetara) cu cheltuielile care sunt efectuate in interesul partidului, "partidele beneficiaza de sume care nu fac obiectul nici unor inregistrari in registrele proprii", apreciaza reprezentantii IPP.
Cat despre activitatea depusa, raspunsurile alesilor au acoperit o plaja larga: donare de sange (deputat PD Ignas Constantin Traian), "distribuit manifeste anti-DA – pe strada, i