Intr-un amplu articol dedicat Patriarhului Teoctist, publicatia britanica The Independent ii face un portret necrutator sefului Bisericii Ortodoxe Romane, numindu-l "un sustinator entuziast al regimului Ceausescu".
Patriarhul Teoctist, pe numele sau real, Toader Arapasu, s-a nascut la Tocileni, la 7 februarie 1915, si a intrat in randul clerului in 1935, luand numele de Teoctist. A fost hirotonisit preot in 1945, episcop de Arad intre 1962 si 1976, Mitropolit al Olteniei intre 1977-1986 si Patriarh al Romaniei intre 1986 - 2007. A murit la 30 iulie 2007.
Teoctist Arapasu, patriarhul BOR pentru mai mult de 20 de ani, a urmat traditia Bisericii Ortodoxe de "a se acomoda cu puterea dominanta". In calitate de patriarh in timpul ultimilor ani ai dictaturii lui Ceausescu, Teoctist, noteaza The Independent, "i-a inaltat dictatorului numeroase si aproape blasfemice imnuri de lauda". Dupa inlaturarea regimului Ceausescu in decembrie 1989, Teoctist a fost fortat sa demisioneze.
Desi putini din concetatenii sai s-au asteptat ca Teoctist sa i se opuna lui Ceausescu, patriarhul a fost in mod evident jenat dupa caderea vechiului regim de sustinerea entuziasta acordata dictatorului, pe care mai tarziu l-a asemuit cu regele Irod. Spre deosebire insa de restul ierarhiei preotesti, Teoctist si-a recunoscut partial vina, desi dupa cateva luni s-a simtit suficient de sigur pe sine pentru a-si relua atributiile, oferindu-si sprijinul pentru noul regim.
In perioada post-comunista, Teoctist a condus o Biserica doritoare sa isi restabileasca dominatia. Potrivit The Independent, BOR a sprijinit o lege, adoptata intr-un final, in luna decembrie a anului trecut, care a facut aproape imposibila castigarea de catre noile culte a unui statut pe deplin legal. De asemenea, BOR a adoptat o pozitie intoleranta fata de asezamintele de cult confiscate greco