Doi iranieni, condamnaţi pentru asasinarea unui înalt magistrat în 2005, au fost spânzuraţi, ieri, în centrul Teheranului, în faţa unei mulţimi covârşitoare, care venise să asiste la prima execuţie publică din capitală din ultimii cinci ani. Majid Kavousifar şi nepotul său Hussein Kavousifar au mai fost acuzaţi şi de uciderea a încă două persoane şi de participarea la o serie de atacuri armate asupra unor bănci.
Însă ce este cu adevărat interesant este faptul că procurorul Hassan Moghaddas, ucis de cei doi, şi principalul motiv pentru care ei au ajuns la spânzurătoare, era cunoscut pentru poziţia sa vehementă într-o serie de dosare sensibile, care implicau persoane ce se opun regimului, relatează AFP. Spre exemplu, el îl condamnase în 2001 pe scriitorul Akbar Ganji la şase ani de închisoare, acuzându-l că ar fi făcut legătura într-o serie de oficiali ai regimului şi moartea unor membri ai opoziţiei.
Moghaddas a prezidat, de altfel, şi procesul intelectualilor şi reformatorilor iranieni care au participat la controversata conferinţă de la Berlin, din 2000. În paralel cu uciderea celor doi asasini, tot ieri, în oraşul iranian Machhad (al doilea oraş ca mărime din ţară), dar în două locaţii distincte, au mai fost spânzurate încă şapte persoane, precizează agenţia Irna, citată de Rompres. „Cinci persoane, condamnate pentru violuri, răpiri, furturi şi acte indecente, au fost executate într-un anumit sector al oraşului”, a declarat procurorul general din Machhad, Gholam Hossein Esmaili.
Într-un alt sector, „doi tineri, ambii în vârstă de 24 de ani, care, în urmă cu doi ani, au răpit, torturat şi violat o femeie, au fost şi ei executaţi”, a mai adăugat magistratul iranian. Prin aceste execuţii, bilanţul persoanelor care au fost condamnate în principal la spânzurătoare a ajuns la aproximativ 151, conform unui bilanţ al AFP, care citează informaţii publica