Zilele toride, urmate de cele cu temperaturi mici scad rezistenţa organismului, lăsându-ne vulnerabili în faţa bolilor Trecerea de la zilele caniculare la cele cu temperaturi mai mici
Zilele toride, urmate de cele cu temperaturi mici scad rezistenţa organismului, lăsându-ne vulnerabili în faţa bolilor
Trecerea de la zilele caniculare la cele cu temperaturi mai mici are un impact negativ asupra stării noastre de sănătate. Cardiacii şi persoanele cu afecţiuni respiratorii sau reumatismale au cel mai mult de suferit din cauza acestor variaţii de temperatură. Medicii atrag atenţia că şi oamenii sănătoşi reacţionează la schimbările climatice. Aceştia pot acuza anxietate, depresie, precum şi scăderea randamentului la locul de muncă.
Copiii, vârstnicii, cardiacii, reumaticii sau persoanele cu boli respiratorii se adaptează mai greu la schimbările climatice. Potrivit medicilor, trecerea bruscă de la zile toride, cu temperaturi de 40 de grade, la valori mai mici de 15-20 de grade agravează problemele de sănătate existente şi favorizează apariţia altora.
"Variaţiile de tempe-ratură, presiune atmosferică şi umiditate scad rezistenţa organismului în faţa infecţiilor, deoarece acesta nu este pregătit să reziste trecerii de la vremea caldă la cea rece sau invers.
În general, persoanele imunodeprimate - copiii, cardiacii, diabeticii, hipertensivii, vârstnicii cu patologii asociate - au cel mai mult de suferit în aceste zile", spune doctor Rodica Tănăsescu, medic Primar medicină de familie, din Bucureşti. Potrivit dr. Tănăsescu, organismul nostru trebuie să se adapteze acestor variaţii de temperatură. Aceasta le recomandă celor care se cunosc cu afecţiuni cronice, în special cu astm şi bronşită, să meargă periodic la medicul de familie sau să ceară ajutor de urgenţă atunci când simt că simptomele bolii se agravează. De această recomandare trebuie să