Aderarea la UE nu pare să ne fi schimbat prea mult obiceiurile. Munca la negru este in continuare la modă in Romănia. Zilele trecute, in urma unei descinderi organizate de Poliţie pe Şos. Pipera - Tunari, la un punct de lucru gestionat de SC OZER Construction SA, mai mult de 80 de persoane au fost prinse lucrănd fără forme legale.
Luni, ora 19:30. Pe Şoseaua Pipera - Tunari la numărul 170 tronează liniştea. De o parte şi de alta a străzii se inalţă vile somptuoase. Unele deja construite, altele in curs de finalizare. Din spatele gardurilor inalte se zăresc construcţii care de care mai impunătoare. La prima vedere, totul pare in regulă, dar te convingi imediat că miroase a ceva afacere dubioasă.
ANTREPRENORUL. Aşa, ca pe răcoare, o duzină de muncitori care-şi duc viaţa la limita supravieţuirii trebăluiesc de zor. Firma antreprenoare, SC OZER Construction SA, a angajat fără prea multe verificări prealabile mai multe firmuliţe "dornice" de afirmare, pe care le-a tocmit să se ocupe de ridicarea construcţiilor şi de aşa-zisa "angajare" a muncitorilor. Deranjaţi din lucru de o "vizită" inoportună a echipelor jandarmeriei, dirijate de Teodorescu Relu, subcomisar la Oficiul Romăn pentru Emigrare, şi de lucrătorii din cadrul Oficiului de Muncă, lucrătorii noştri au fugit care incotro. Sirenele poliţiei şi mascaţii i-au speriat atăt de tare, incăt săriturile de pe schele s-au dovedit a fi o nimica toată. Vreo 60 de romăni adunaţi care de pe unde, plătiţi de patron mai mult pe nimic, păreau a nu fi auzit in viaţa lor de vreun contract de muncă. Mulţi dintre ei chiar şi fără acte de identitate. Cine să le facă aşa ceva, dacă miliardele intră direct in buzunarele patronilor? Mai "inspiraţi" şi mai iuţi la pas, cei 22 de cetăţeni turci şi bulgari, care "prestau" şi ei ca şi romănaşii noştri, s-au ascuns care pe unde. Ce-i drept, pentru scurt timp, căc